Laskavé vaření pro zdraví

Se zdravím přímo souvisí stravování. Ráda bych vám představila vynikající kuchařku, která při vaření přemýšlí. Jmenuje se Soňa Maléterová.


Co Tě nejvíce těší na vaření?

Při vaření jsem typický chlap, ráda experimentuji, málokdy se řídím receptem a pak se nemůžu dočkat výsledku. Moc mě taky baví přemýšlet nad jídlem ne jenom z hlediska chutě, ale taky zvažuji jaké zdravotní benefity mi přinese. 

Vyzkoušela jsem si Tvůj 3 týdenní program DETOX JÍDLEM, kdy jsem vařila podle tvých receptů. Byla jsem naprosto uchvácena jednoduchostí a zajímavými chuťovými kombinacemi v jídlech. Kde bereš inspiraci na tvorbu receptů?

Vždycky mně moc bavilo listovat v kuchařkách, nebo si prohlížet zajímavé blogy s krásnými recepty. V těch chvílích mě napadají nové kombinace surovin nebo zajímavé koření, které bych mohla použít a vytvářím si vlastní recepty. Ráda se taky nechávám inspirovat v dobrých restauracích nebo při cestování.

Přihlašte se do online kurzu DETOX JÍDLEM:

https://sonamaleterova.sk/online-program-detox-jedlom/ 

Co pro Tebe znamená zdraví?

Zdraví je spolu se životem ta největší hodnota. Věřím, že zdraví máme do značné míry ve svých rukou. A taky vnímám, že zdraví není jenom o fyzickém těle, ale taky o psychice.

Zaobírám se zdravím a jídlo považuji za jeden z prostředků, jak realizovat prevenci k upevnění zdraví před onemocněním? Jak se na to díváš Ty?

Úplně stejně jako ty. Tím, jaké jídlo si vybíráme, rozhodujeme o tom, jak se budeme cítit. Někdy se to projeví po delší době (měsících nebo letech), ale často taky hned po jídle. To, zdali se po obědě cítíme unavení a plní nebo naopak vnímáme příval energie, není náhoda. Taky není náhoda, že máme například ledvinové kameny nebo vysoký krevní tlak. Jídlem se dá dokonce léčit. 

Podle čínské dietetiky jsou potraviny rozděleny podle 5 elementů. Jaký je na to Tvůj pohled?

S teorií 5 elementů pracuji na úrovni lidských orgánů. Každý z nich je přirazen k některému z elementů, na každý orgán májí různý vliv roční období, teplota a taky naše strava. Tyto znalosti je pak možné hezky využít při přípravě jídel.

Můžeš prosím tě uvést nějaký konkrétní příklad? 

Tak třeba v zimě (hlavně v lednu a únoru) jsou nejvíc zatěžovány ledviny. Potravina, která je nejvíc posiluje je ledvinám, ne náhodou, hodně podobná. Jsou to fazole. Takže v tomhle období zařazuji do jídelníčku víc fazolí. Samozřejmě, možností jak posílit ledviny je víc, dá se s tím krásně pracovat.

Jaká byla Tvoje cesta k veganství a proč jsi začala být vegankou?

Víš, já se nerada označují vegankou. Veganství je životní styl, který odmítá nejen jídlo, ale i jiné produkty, které využívají zvířata (například kožené výroby, kosmetika apod.) Mojí motivaci ke změně jídelníčku bylo zdraví, chtěla jsem mít víc energie a vyřešit problémy s pletí. Až postupně jsem začala více vnímat i další aspekty,  jako je dopad na životní prostředí a udržitelnost. A přiznávám bez mučení, výjimečně si dám vejce od šťastné (tedy netýrané) slepičky. Nebo my rádi cestujeme a když to jinak nejde, tak neřeším, jestli náhodou v bagetě není kousíček másla. Řídím se heslem, že nezáleží na tom, co uděláme zřídka, ale na tom, co děláme každý den. 

Nejsem veganka. Myslíš, že veganství by bylo  pro mě? Pro koho je veganství? Myslíš, že veganství je pro každého?

Myslím, že každý si musí najít způsob stravování, který mu vyhovuje. Rozhodně doporučuji zkusit si na pár týdnů jíst jenom rostlinnou stravu, pročistit tělo. Možná zjistíte, tak jako já a mnoho dalších, že je vám líp a budete v tom chtít pokračovat. Možná to pro vás bude skvělé nakopnutí  k tomu, vařit častěji bez masa, mléka a vajec. 


Proč jsi vypustila z jídelníčku maso, vajíčka, atd.?

Neměla jsem velké zdravotní problémy, jenom jsem dlouho nemohla otěhotnět, cítila jsem, že mám málo energie, špatně se mi spalo a po třicítce se mi moc zhoršila pleť. Dostala jsem tip na jednu paní doktorku, která už několik desetiletí pomáhá lidem pomocí celostní medicíny. Ta mi dala doporučení co jíst, vlastně spíš co nejíst a já to chtěla zkusit. Přání bez činů zůstane jenom přáním.  

Mám zkušenost, že lidé nejčastěji vynechávají konkrétní potraviny, protože jim nedělají dobře nebo je nemohou ztrávit. Máš i Ty nějaké takové potraviny?

Myslela jsem si to, ale teď už vím, že je to komplexnější otázka. Například, roky jsem řešila problémy s pletí, vyloučila jsem kravské mléko, ale nic moc se nedělo.  Ano, mléko nás zahleňuje a poškozuje střevní sliznici, ale nadmíra pečiva, cukru a strava chudá na minerální látky mají taky velký podíl. Pokud má někdo mléčnou intoleranci, tak mléko vyřadí a rozhodně se mu uleví. Jenomže, když bude základem jeho jídelníčku pečivo a hodně průmyslně upravených potravin, tak z dlouhodobého hlediska si moc nepomůže. 

Zaobírám se zdravím. Pro mě stravování znamená, že chutnou formou dodávat tělu minerály, vitamíny, tuky, atd. Prostě stravou dodat tělu vše co potřebuje k regeneraci a obnově organismu. Jak vnímáš Ty vztah stravování a zdraví? Doporučila by jsi nějaký recept, kde bychom dodali do těla více minerálů, co nejpřirozenější formou?

Vnímám to taky tak. Já miluju jídlo, považuju se za gurmána a musí mi chutnat.  I zdravé, vyvážené a nutričně hodnotné jídlo může splňovat všechny tyto požadavky na chuť. Mým hlavním doporučením je jíst pestrou stravu – pestrou ve smyslu široké škály zeleniny, obilovin a luštěnin. A nezapomínat na semínka a ořechy. Taky výběr vhodných zdravých ochucovadel hrá svou roli.  A kdybych měla doporučit jedno jídlo? Tak rozhodně kvašenou zeleninu. Není to hlavní jídlo, ale když si dáte každý den malou porci, uděláte pro své zdraví celkem dost. Na mých stránkách najdete  hned několik receptů.


Vaříš pro rodinu, sebe, manžela i syna. Jak vybíráš jídla, aby vyhovovala všem členům rodiny?

V první řade se snažím o pestrost. Vařím z různých druhů potravin, ale taky je různě upravuju. Možností je hodně – polévky, omáčky, kaše, dušená a pečená jídla, teplé saláty, placky, karbanátky atd.  A taky vím, co jim chutná víc a co míň. 

Trávicí potíže nám vyjadřují obavy, strachy, úzkosti a hrůzy, které jsou uložené v útrobách. Je vám to povědomé?

Pokud ano a chcete s tím něco udělat, tak přijďte do homeopatické poradny.

Štěpánka Zeithamlová
Inspiruji lidi, aby se vydali za objevnou cestou za vitalitou. Jako homeopatka a aromaterapeutka od roku 2010 pomáhám prostřednictvím postklasické homeopatie odstraňovat fyzické, psychické a emocionální příčiny chronických nemocí. Učím lidi, jak zdolat překážky na cestě za vitalitou a jak si vitalitu udržet. Více o Štěpánce Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů